Zet gewoon ergens een stip en kijk dan wat er gebeurt

kijken door kaders (4)Ik ben niet creatief! Geen kind zou dat over zichzelf mogen zeggen want het is zelden waar. Creativiteit is namelijk veel breder dan goed tekenen en knutselen. Begin dit schooljaar daarom eens met het onderuithalen van dit hardnekkige idee. Bijvoorbeeld door het boek ‘De stip’ voor te lezen en daarmee aan de slag te gaan.

‘De stip’ gaat over het meisje Floor dat ervan overtuigd is dat ze niet kan tekenen. Haar juf moedigt haar aan om het toch vooral te proberen: “Zet gewoon ergens een stip en kijk dan wat er gebeurt.” De aanvankelijk dwarse Floor raakt vervolgens helemaal geïnspireerd en die eerste stip eindigt in een heel bijzondere tentoonstelling.

Stippenkunst

De vervolgopdracht voor in de klas laat zich raden: laat de kinderen experimenteren met kunstwerken van stippen of strepen. Met goudkleurig karton maak je er eenvoudig lijstjes omheen. Hang alle kunstwerken op. Zo heb je meteen het juiste statement gemaakt voor het komende schooljaar namelijk dat creativiteit vooral een kwestie van vrij kunnen denken is, maar ook van kaders loslaten (om ze daarna in een kader tentoon te stellen).

Vertellen in plaats van lezen

cover de stipJe kunt het boek gebruiken voor alle leeftijden als je het verhaal vertelt in plaats van voorleest. Maak eventueel met je smartphone van alle illustraties een foto zodat je de plaatjes op het digibord kunt laten zien.

Filosoferen

Na deze creatieve opdracht kun je eventueel nog filosoferen met de kinderen over de vraag ‘Wat is creativiteit?’ of ‘Wat is kunst?’

Doelgroep: groep 1 t/m 8Een gedachte over “Zet gewoon ergens een stip en kijk dan wat er gebeurt

  1. Pingback: Carousel-tekenen: zo lukt het elk kind om een alien te tekenen - Dadadenken

Geef een reactie