Het woordenboekspel: wat is een kliekje?

woordenboekHet woordenboekspel is goed voor de woordenschatontwikkeling én voor de creativiteit. Je hebt er alleen een junior woordenboek voor nodig. Kopieer een stuk of vijftien willekeurige bladzijden. Verdeel de klas in groepjes van twee of drie kinderen. Geef elk groepje een bladzijde uit het boek. Op deze bladzijde zoeken deze kinderen een voor hen onbekend woord op. Ze schrijven het woord en de betekenis op een kladblaadje. Vervolgens verzinnen ze nog twee nep betekenissen. Als iedereen klaar is, mag de rest van de klas raden welke betekenis de juiste is. Een voorbeeldje…

Kliekje

  1. Een kliekje is een verzameling spullen die je naar de kringloopwinkel wilt brengen.
  2. Een kliekje is een klodder verf die je gemorst hebt.
  3. Een kliekje is overgebleven eten van een warme maaltijd. Je bewaart een kliekje om het een andere keer op te warmen.

Je kunt dit ook een doorlopende activiteit laten zijn. Dan hoef je geen kopieën te maken en kunnen de kinderen in het hele woordenboek naar woorden zoeken. Dan doe je het zo: als iemand klaar is met zijn werk mag hij als beloning een woordenboekspelraadsel maken. Je kunt dan bijvoorbeeld één keer per week een raadselhalfuurtje houden waarin alle woordraadsels voorbij komen.

Doelgroep: groep 5 t/m 8


Aansluitend aan dit spel, zou je kunnen filosoferen over taal. Zie voor tips: Filosovaardig.nlEen gedachte over “Het woordenboekspel: wat is een kliekje?

  1. Pingback: "Ik heb soms niet genoeg taal" - filosofiejuf.nl

Geef een reactie