Waarom je van de eindmusical een film moet laten maken

logo jouw schoolfimSlordige knutselwerkjes, onafgeschreven verhalen, niet verbeterde  gedichten… Veel creatief werk verdwijnt verkreukeld in een schooltas en vervolgens in de papierbak. Creativiteit, het lijkt soms wel een inferieur stukje school. Zonde.

Want creativiteit verdient een podium. En de kinderen verdienen het om te ervaren hoe het voelt om trots zijn op wat je hebt gecreëerd; zelf bedacht, zelf uitgewerkt, naar eigen inzicht.

In een creatie zit een stukje van jezelf. Dat kun je van een som of dictee niet zeggen. Om die reden is het het overwegen waard om af en toe een wat groter creatief project op te pakken waarin je toewerkt naar een mooi gezamenlijk eindproduct in plaats van de kinderen regelmatig een ‘gewoon’ knutselwerkje te laten maken.

Eindmusical

Daarom is de eindmusical zo’n goed onderdeel van de basisschool. Er wordt heel lang gewerkt aan één product. Er zitten allemaal deelprojecten aan zoals kleding, decor, licht, rekwisieten, acteerwerk, dans en zang en aan het eind komt dat allemaal samen. Het is eigenlijk een geweldige demonstratie van wat projectmatig samenwerken is. Kinderen leren in dit proces ook nog reflecteren. De voorstelling moet goed worden dus moet je je acteerwerk verbeteren. Je geeft elkaar tips en je denkt na over je rol.

De uitvoering… én de film

Dat allemaal opdat de uitvoering zo goed en leuk mogelijk wordt. Dan zet de klas iets neer wat ze stap voor stap met zorg en doorzettingsvermogen hebben opgebouwd. Wel jammer dus dat de kinderen dat eindresultaat zelf niet zien. Ze horen alleen het applaus. Tenzij je de musical opneemt en er een film van maakt. Dat kan, als je een handige ouder of leerkracht op school hebt rondlopen. Maar het kan ook als dat niet kan…

Want dan huur je iemand in, zoals jouwschoolfilm.nl die van de musical een film maakt. Zo heeft elk kind een tastbare herinnering aan dé creatieve uitspatting van je basisschoolcarrière. Een tastbaar bewijs dat creativiteit geen bezigheidstherapie is maar een product van waarde. Toneel is immers ook een product waarvoor mensen willen betalen. Net als een auto, een koffiezetapparaat of een pak boter. Het perfecte afscheidscadeau voor de kinderen dus: www.jouwschoolfilm.nlGeef een reactie