Maak gruwelijk enge monsters in de Kinderboekenweek

vriendje blauwbilgorgel ill6Deze Kinderboekenweek ga je natuurlijk ook griezelen met de de Blauwbilgorgel uit het beroemde gedicht van Cees Buddingh. Verzin nieuwe monsters en laat de kinderen deze tekenen en hierover schrijven. 

Voorlezen

Het gedicht staat op diverse plekken online, zoals hier. Laat de Blauwbilgorgel op het bord zien en lees het gedicht voor. Ga daarna met de kinderen nog meer monsters verzinnen door lettergrepen te combineren. Denk aan de roodrugfonkel, de Witbultlilrol, de Zwartstaartrofgel en de Rozebuikvruplel.

Dat kun je doen door op briefjes lettergrepen te schrijven en deze in vier verschillende mandjes of bakjes te stoppen.
Bakje 1: kleuren (rood, roze, oranje, groen, etc.)
Bakje 2: lichaamsdeel (bil, oor, buik, poot, etc.)
Bakje 3: willekeurige lettergrepen (fon, lil, rof, vrup, etc.)
Bakje 4: willekeurige lettergrepen (kel, rol, gel, lel, etc.)

Tekenen

Maak daarna combinaties van lettergrepen door vier briefjes te combineren zodat een dier ontstaat zoals de roze-buik-lil-lel en laat de kinderen verzinnen hoe het dier eruit ziet. Dit kun je eerst mondeling doen zodat de kinderen ideeën krijgen. Laat daarna elk kind zijn eigen woordcombinatie maken en een tekening hierbij maken.

Schrijven

Deel als de eerste kinderen klaar zijn met tekenen het werkblad uit. Hierop staan zinnen die ze af kunnen maken. De informatie die ze moeten bedenken en invullen lijkt op wat er in het gedicht De blauwbilgorgel verteld wordt, alleen dan eenvoudiger. In het gedicht de Blauwbilgorgel zitten ook allemaal fantasiewoorden. Moedig de kinderen aan zoveel mogelijk fantasiewoorden te gebruiken bij het afmaken van de zinnen. Dat vinden ze lastig!

Filosoferen

Ga daarna filosoferen over waar je bang voor kunt zijn met behulp van deze gratis lesbrief.

fj300dpi-2972In plaats van bakjes kun je ook het spel Denkdobbelen gebruiken. Dan wordt deze opdracht nog leuker!

Inspireer anderen!


Een gedachte over “Maak gruwelijk enge monsters in de Kinderboekenweek

  1. Pingback: Gratis lesbrieven voor de Kinderboekenweek - filosofiejuf.nl

Geef een reactie