Lezen is ervaren

gr 1_4 de badde (2)Kinderboeken zijn een hulpmiddel om kinderen te leren lezen, maar het heeft daarnaast nog meer functies. Van ontspanning tot het opdoen van levenservaring en wijsheid.

  • De ontspannende functie: het kind kan even ontsnappen aan zijn eigen leven
  • De creatieve functie: het kind leert verbeelden en fantaseren, over een wereld buiten zijn eigen referentiekader.
  • De emotieve functie: het kind leert meeleven en inleven waardoor het empathisch vermogen groeit, daarnaast bieden boeken ook identificatie. Dat werkt twee kanten op, enerzijds een voorbeeld nemen aan, anderzijds herkenning
  • De informatieve functie: door te lezen leer je over het leven, de wereld en de mens
  • De zingevende functie: elk kind ontwikkelt bepaalde meningen over het leven en de wereld, als hij deze terugvindt in boeken voelt hij zich gesterkt, leest hij juist over andere opvattingen dan leert hij nieuwe visies kennen en begrijpen.
  • De esthetische functie: elk boek hanteert in meer of mindere mate een literaire vorm. Naarmate een kind meer leeservaring heeft, zal hij deze ontdekken en leren waarderen.

Uit deze functies kunnen we concluderen dat een kind door te lezen levenservaring opdoet. Dat stelt ook het tijdschrift J/M in het artikel ‘Gebruik de kracht van verhalen’.

Hierin staat dat “een goed kinderboek kinderen stof geeft om na te denken, om op door te kauwen of iets heel anders te beleven”. Daarnaast zien zij twee soorten boeken die bewust geschreven zijn om kinderen te helpen in hun ontwikkeling:

  • de therapeutische verhalen, die steun en herkenning bieden en
  • de helpende verhalen, die een kind leren hoe met bepaalde problemen om te gaan.

Volgens Desiree Orij, kinder- en jeugdtherapeut, werken de hersenen zo dat als je je inleeft in een verhaal, je het gevoel hebt dat je het echt hebt meegemaakt.

Zo wordt het kind door elk boek een stukje wijzer. Welke ouder wil nu niet dat zijn kind levenservaring en wijsheid opdoet, lekker thuis, veilig op de bank?

 

Gebruik de kracht van verhalen. J/M – vakblad voor ouders
http://www.jmouders.nl/JM-voor-Ouders-Artikel/Gebruik-de-kracht-van-verhalen.htm

En dan nu het slechte nieuws – essay van Anne Provoost
http://www.anneprovoost.be/nl/uploads/antagonistNederl.pdf

 Geef een reactie