Van koffievlek naar griezels

koffievlekkunst (4)Een vlek wordt vaak als een probleem gezien, maar als je anders kijkt, zie je misschien wel kunst. Laat kinderen daarom eens kliederen met koffie. Voor je het weet heb je een prachtige koffievlekken kunstexpositie.

Wat zie je in de vlek?

We kennen de oefening al een beetje van de psychiater. Patiënten wordt gevraagd wat ze in bepaalde vlekken zien en dat kan dan iets zeggen over hun probleem. Of in deze therapie nu wel of niet wat zit, laten we even buiten beschouwing… het zegt in elk geval iets over hun verbeeldingskracht. Daarom is dit zo leuk om met kinderen te doen.

Werkwijze

Stap 1

Geef alle kinderen een vel papier. Loop dan langs met een bekertje koffie en een theelepel. Laat elk kind een lepeltje koffie op zijn papier morsen. Deze koffieklodder kan hij naar eigen inzicht een beetje over zijn papier laten rollen. Daarna worden de vlekken te drogen gelegd.

Stap 2

Als de vlekken droog zijn, mogen de kinderen hun vlek rustig bestuderen. Wat zien ze erin? Een dier? Een monstertje? Een Alien? Als ze hebben bedacht wat hun vlek is, kunnen ze dat met potlood of houtskool accentueren. Het levert vaak prachtige en bijzondere tekeningen op, zoals je in onderstaande voorbeelden kunt zien.

Stap 3

Exposeer de tekeningen!

koffievlekkunst (1) koffievlekkunst (5) koffievlekkunst (6)

Doelgroep: groep 1 t/m 8

Inspireer anderen!


Een gedachte over “Van koffievlek naar griezels

  1. Pingback: Gratis lesbrieven voor de Kinderboekenweek - filosofiejuf.nl

Geef een reactie