Hoe appels je diep aan het nadenken kunnen zetten

is het een appel (5)Met het prentenboek ‘Is het een appel?’ kun je met kinderen heerlijk gaan fantaseren en filosoferen. Het is haast onmogelijk om er geen creatief kunstwerk uit voort te laten komen. In ‘Is het een appel?’ vindt de hoofdpersoon een appel. Hij vraagt zich af of het wel een echte appel is. Het kan best iets anders zijn. Misschien heeft de appel wel alleen een schil en zit daarbinnen helemaal niets. Of misschien is het een planeet vol marsmannetjes. Of zou hij op reis zijn en heeft hij al veel avonturen meegemaakt? De ‘ik’ in dit boek bedenkt allerlei creatieve, grappige en verrassende opties want hij neemt niet zomaar aan dat het rode ding op tafel een appel is.

Wat is echt?

is het een appel (7)Het is een grappig boek dat aanzet tot creatief denken, fantaseren en filosoferen. Na het voorlezen kun je met de kinderen nadenken over de filosofische vraag hoe je kunt weten of iets echt is. Ook kun je de kinderen laten tekenen naar aanleiding van een van de ideeën uit het boek. Bijvoorbeeld: Hoe ziet planeet appel eruit?

appel met klokkenGeef na het voorlezen, napraten en filosoferen de kinderen een kleurplaat van een appel en laat ze er iets creatief van maken. Sommige kinderen gaan aan de slag met een idee uit het boek. Maar er zijn ook altijd kinderen die zelf iets bedenken. Probeer dat ook te stimuleren.

Thomas uit groep 4: “In een appel zit een klokhuis, dus ik heb er een heleboel klokken in getekend.”

is het een appel (1)Chris uit groep 3: “Ik heb een auto gemaakt die een ijskraam is. Je kunt er appelijs kopen.”

cover-is-het-een-appelInformatie:
Is het een appel?
Shinsuke Yoshitake
Uitgeverij van Goor
ISBN: 9789000348862

Doelgroep: groep 1 t/m 5Geef een reactie