Hoe ik per ongeluk een boek schreef

cover hoe ik per ongeluk een boek schreefHoe leer je kinderen hoe je een goed verhaal schrijft? Heel simpel, door het boek ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ van Annet Huizing voor te lezen. Het verhaal is grappig en vlot geschreven en leest daardoor lekker voor. Het verhaal is bovendien boeiend en tussendoor krijg je schrijftips. Deze tips zijn op zo’n natuurlijke manier door het verhaal gevlochten dat het totaal niet op schrijflesjes lijkt.

Schrijfles van de buurvrouw

Het boek gaat over Katinka die schrijfster wil worden. Ze heeft verhaalideeën genoeg maar hoe ze de verhalen goed op papier kan krijgen, weet ze niet. Gelukkig heeft ze een overbuurvrouw die beroemd schrijfster is. Zij wil Katinka wel schrijfles geven, in ruil voor hulp in de tuin.
Lidwien stelt Katinka allerlei vragen over de verhalen die Katinka schrijft. Dit zijn geen gewone vragen. Het zijn vragen die gesteld worden vanuit een schrijversperspectief.

Nadenken over haar leven

Juist daardoor gaat Katinka nadenken over haar leven. Een leven zonder een moeder want die overleed toen ze drie was. Ze dacht dat haar dode moeder geen rol in haar leven speelde. Maar door de vragen van Lidwien gaat Katinka anders kijken. Niet alleen door de vragen trouwens, ook door haar vader die verliefd wordt en waardoor alles in haar leven door elkaar gegooid wordt.

Wijzer geworden

Net als in een goed boek, zo leert Katinka, worden aan het eind alle losgeraakte eindjes weer ontrafelt en aan elkaar geplakt en is Katinka wijzer geworden. Door de bijzondere vriendschap met de oudere overbuurvrouw leert Katinka iets over het leven, schrijft ze per ongeluk een boek met een mooi verhaal én schrijftips.

‘Mijn vader is wanhopig’, had ik eerst geschreven.
‘Hoe weet je dat, als bijna vijfjarige, dat je vader wanhopig is?’ vraagt Lidwien.
‘Eh…
‘Dat weet je dus niet, je kunt niet in zijn hoofd kijken. Je wist niet wat jouw vader voelde. Het is jouw interpretatie nu. Wat zag die kleine Katinka op dat moment?’
‘Nou, dat mijn vader op de stoeprand ging zitten.’
‘Juist, en dát is het perspectief van Katinka toen.’

Doelgroep: groep 5 t/m 8


Als je het boek in de webshop van Filosovaardig besteld, krijg je er gratis filosofische praattips bij om te filosoferen over ‘jij en je geschiedenis’.Geef een reactie