Het Boekendieet

gr 1_4 de badde (12)Lezen? Dat leren ze toch op school? Inderdaad, technisch lezen, dat leren ze. Maar dat lezen leuk is, leer je vooral thuis. Net zoals je je kind thuis stimuleert om gezond en gevarieerd te eten.

 

Van peuter tot puber

Leesbevordering begint met voorlezen. Daar kun je heel vroeg mee beginnen, bij wijze van spreken gelijk met het eerste fruithapje. Je kunt het blijven doen tot je kind zegt niet meer voorgelezen te willen worden. Dat kan met zes jaar zijn, met tien of pas als ze zestien zijn.

Samenleesboeken

Veel kinderen vinden het leuk om zelf voor te lezen. Dat is gezellig en stimulerend al kan het voor beginnende en niet zo vaardige lezers vermoeiend zijn. Samenleesboeken zijn dan een uitkomst. Deze boeken wisselen om de paar regels van leesniveau, zodat je om de beurt een stukje kunt lezen. Samenleesboeken vind je op het Makkelijk Lezen Plein van de bibliotheek.

Proeven

De bieb is sowieso de plek om regelmatig heen te gaan als het om leesbevordering gaat. Laat je kind vrij om zelf boeken uit te zoeken maar neem ook een paar titels mee die anders zijn dan wat hij zelf pakt. Een bekroond boek, een ander genre, een onbekende schrijver.

Het is net als met eten. Om je smaak te ontwikkelen moet je veel proeven. Soms smaakt iets de eerste keer niet, maar de tweede keer al beter. Veel ouders hebben de regel dat hun kind bij een nieuw gerecht in elk geval een hapje moet proeven. Dat kan bij een boek ook. Lees een gedeelte voor en kijk of het kind zelf verder wil lezen.

Fastfood

Het is niet erg als een bepaald boek steeds opnieuw gekozen wordt. Je koopt immers ook steeds die favoriete koekjes. En als fastfood af en toe mag, dan mag een stripboek dus ook. Zolang er maar variatie is. Die boeken liggen thuis natuurlijk voor het grijpen, bij de bank, op het nachtkastje.

Hoeveel kinderen eten alleen snoep en koek? Als je de fruitschaal op tafel zet, pakken de meeste kinderen vanzelf wel eens een appel, een pruim of een mango. Zo is het ook met boeken.

 


Informatie over samenleesboeken: www.samenleesboeken.nl

Filmpje: Moeder en kind lezen een samenleesboek: http://www.youtube.com/watch?v=GRlAr7_8ykA

 Geef een reactie