Leer hoe je een compromis sluit met dit evenwichtsspel

anger girlIn je eentje gelijk hebben is lekker makkelijk. Het samen eens worden is een stuk lastiger. Dat moeten kinderen nog leren. Daar kun je dit evenwichtsspel voor gebruiken. Start met de opdracht om in groepjes tien foto’s te categoriseren als mooi of lelijk. De kans is groot dat dit bepaald wordt volgens het recht van de sterkste oftewel wie het hardste schreeuwt heeft gelijk.

Leg dan de opdracht stil en leg uit dat je deze opdracht alleen goed kunt doen als je compromissen sluit.

Het evenwichtsspel

Dit kun je uitleggen met het volgende spel: Laat de kinderen in tweetallen tegenover elkaar staan. Ze houden elkaars handen vast en zetten dan hun tenen tegen elkaar terwijl ze hun bovenlijf naar achteren laten hangen. Ze zullen ontdekken dat ze alleen een evenwicht zullen vinden als ze allebei een beetje mee geven en een beetje weerstand bieden.

Van spel naar overleg

Precies dat moeten ze ook doen bij de opdracht met de foto’s, maar dan niet met hun gewicht maar met woorden. Elk kind mag uitleggen waarom een foto mooi of lelijk is en vervolgens wordt de middenweg bepaald. Dan ontstaat er een indeling waar iedereen zich een beetje in kan vinden. Een compromis dus. Het mooie is dat iedereen dan een beetje de baas is.

Doelgroep: groep 4 t/m 8


Dit idee werd eerder gepubliceerd in de rubriek Dadadenken in het meest praktische en inspirerende onderwijsblad voor het basisonderwijs: Praxisbulletin.Geef een reactie