Experiment: kan elk woord een verboden woord worden?

Cartoon Business Leute fluchen im MeetingVerboden woorden zijn woorden waarvan ‘men’ vindt dat het niet ‘netjes’ is om ze te gebruiken. Dus vieze woorden en scheldwoorden. Maar… zou elk woord een verboden woord kunnen worden? Een experiment…

Ga met de kinderen een hele week een op zich positief woord negatief gebruiken. Elke keer als je iets stom vindt, of als je boos bent, of als iets mislukt of als je iets laat vallen etc. zeg je bijvoorbeeld heel hard BLOEMETJE. Hoewel, eigenlijk is het jammer om een fijn woord te bezoedelen.

Nieuw woord

Je kunt ook een nieuw woord maken door lettergrepen te combineren. Maak kleine briefjes. Schrijf op elk briefje een lettergreep. Combineer vervolgens willekeurig drie of vier briefjes. Zo ontstaan nieuwe woorden zoals fiwali of boekizaba. Schrijf er een stuk of vijf op het bord. Welke klinkt het leukste en liefste? Dat wordt het nieuwe scheldwoord. De hele week gebruik je het woord negatief. Klinkt het woord na een week nog steeds lief?

Tip 1: Denkdobbelen

Je kunt deze woorden ook maken met het creatieve doe- en denkspel Denkdobbelen. Dan heb je meteen heel veel creatieve activiteiten in huis.

Tip 2: filosoferen

Ga eens filosoferen over verboden woorden. Op Filosovaardig vind je een uitleg hoe je dat kunt doen.

Leestip: Heel heel HEEL vies boek van Edward van den Vendel

cover heel vies boekSupergrappig strip/leesboek over de vieste dingen. Over slijm en snot, vies niezen, klei, modder en poep om lekker bij weg te griezelen. Met vermakelijke illustraties van Floor de Goede.Een gedachte over “Experiment: kan elk woord een verboden woord worden?

  1. Pingback: Gesprekstip: filosoferen over verboden woorden - filosofiejuf.nl

Geef een reactie