Als je goed kijkt, komt alles tot leven

tineke meirinkVan ogenschijnlijk saaie foto’s kun je ontzettend grappige kunstwerkjes maken. Dat bewijst Tineke Meirink met haar stop:watch project. Een hamer of een katrol kan een grappig mannetje of een aap worden. Gewoon door stil te staan bij dingen (stop), goed te kijken (watch) en vervolgens je creativiteit te gebruiken. Laat kinderen dat ook eens doen!

Uitleg

Om uit te leggen wat stop:watch is, kun de site van de bedenker Tineke Meirink bekijken. Daar kun je meerdere creaties bewonderen.

Foto’s maken

Als de kinderen het concept begrijpen, kunnen ze zelf aan de slag. Stuur ze met een camera op pad door de school en over het schoolplein (smartfoon of tablet). Ze moeten foto’s maken van alledaagse voorwerpen of delen van voorwerpen. Denk aan close-ups van bijvoorbeeld een trapleuning, een stopcontact, een vlek op de muur, een stoeptegel, een stukje van het klimrek etc. Vervolgens ga je deze foto’s uitprinten. Print meerdere keren dezelfde foto uit.

Voeg iets toe

Dan mogen de kinderen van de foto’s een kunstwerkje maken door iets toe te voegen. Wat zien zij erin? Laat meerdere kinderen onafhankelijk van elkaar dezelfde foto bewerken. Bedenkt iedereen hetzelfde of allemaal wat anders? Als afsluiting van dit project kun je in de kring gaan nadenken over de vraag: ‘Kan alles kunst worden?’Geef een reactie